به گزارش فولاد نیوز، جاناتان رینولدز، وزیر کسب‌وکار بریتانیا می‌گوید چین دیگر در بخش فولاد بریتانیا مورد استقبال قرار نمی‌گیرد، پس از اینکه دولت مجبور شد روز شنبه قانونی اضطراری برای کنترل بریتیش استیل که تحت مالکیت شرکت چینی جینگه قرار دارد، تصویب کند.

رینولدز گفت که رد بسته حمایتی تقریباً ۵۰۰ میلیون پوندی (معادل ۶۵۴ میلیون دلار) از سوی گروه جینگه چین در هفته گذشته برای جلوگیری از آسیب غیرقابل برگشت به کوره‌های فولاد، دولت را مجبور به مداخله مستقیم کرده است.

او در مصاحبه‌ای با شبکه اسکای نیوز گفت: «جینگه قصد داشت فولاد را از چین وارد کرده و در بریتانیا پردازش کند، اما بسته شدن کوره‌های فولاد در کارخانه بریتیش استیل در اسکانثورپ – که باید به طور مداوم سوخت‌گیری شوند و روزانه ۷۰۰,۰۰۰ پوند ضرر می‌دهند – بریتانیا را به تنها اقتصاد عمده‌ای تبدیل می‌کرد که قادر به تولید فولاد virgin (اصلی) از سنگ آهن، کک و سایر مواد اولیه نبود.»

وزیر کسب‌وکار افزود که دولت‌های قبلی بریتانیا «نادانسته» اجازه داده بودند که شرکت‌های چینی در بخش فولاد وارد شوند.

او ادامه داد: «شرکت‌های صنعتی بزرگی مانند گروه جینگه ارتباطات مستقیم با حزب کمونیست چین دارند و دولت چین به خوبی می‌داند که چرا پیشنهاد جینگه برای بریتانیا غیرقابل قبول است.»

رینولدز تأکید کرد که در مورد بخش‌هایی که بریتانیا می‌تواند در آن‌ها با چین همکاری کند، باید شفاف باشد و گفت: «شما باید روشن کنید که کدام بخش‌ها هستند که می‌توانیم در آن‌ها همکاری کنیم و کدام‌ها به طور صریح نمی‌توانیم. من شخصاً هیچ شرکت چینی را به بخش فولاد خود نمی‌آوردم. فکر می‌کنم فولاد یک بخش بسیار حساس است.»

گروه جینگه در سال ۲۰۲۰ فولاد بریتانیا را از دولت خریداری کرد پس از اینکه این شرکت ورشکسته شد.

از زمان به قدرت رسیدن دولت کارگر در سال ۲۰۲۴، این دولت روابط خود با چین را افزایش داده است، در حالی که تنش‌هایی که در دوران دولت‌های محافظه‌کار بر سر حقوق بشر، هنگ کنگ و محدودیت‌های سرمایه‌گذاری به دلایل امنیتی وجود داشت، کاهش یافته است.

رینولدز گفت که او بخش‌هایی مانند خودروسازی، علوم زندگی و محصولات کشاورزی را به عنوان بخش‌های کمتر حساس برای سرمایه‌گذاری چین می‌بیند.

ریچل ریوو، وزیر امور مالی بریتانیا، در ژانویه از پکن دیدار کرد و وزیر امور خارجه چین، وانگ یی، در فوریه به لندن سفر کرد تا مذاکراتی که بیش از شش سال متوقف شده بود را احیا کنند.

دیدگاهتان را بنویسید